foodwaste

Risipa hranei – un semnal de alarmă

aprilie 19, 2016 by upsidedownro - Niciun comentariu

Risipa hranei – un semnal de alarmă

Deşi nu ocupă un loc fruntaş în topul ţărilor care se confruntă cu risipa acută de alimente, România se izbeşte de această problemă care prinde contur de la an la an.
Studiile arată faptul că locuitorii Uniunii Europene aruncă aproximativ 22 de milioane de tone de mâncare pe an. Fie că vorbim de fructe, legume, cereale sau carne, risipa de hrană e o chestiune actuală şi gravă cu atât mai mult cu cât efectele ei au repercusiuni pe termen lung în ceea ce priveşte mediul înconjurător. Lucrurile capătă un caracter mult mai grav dacă punem la socoteală şi fenomenul foametei şi comparaţia frapantă cu ţările din lumea a treia. Statisticile în ceea ce priveşte situaţia de acolo nu sunt deloc îmbucurătoare: aproximativ 15 copii mor de foame la fiecare oră. Iar dacă acest lucru nu este suficient cât să tragă un semnal de alarmă puternic, ar mai trebui să avem în vedere şi efectele imediate ale aruncării hranei: producerea gazelor cu efect de seră.

De ce aruncăm şi cum prevenim?

Un lucru e cert, românii au multe calităţi, dar nu excelează şi la capitolul cumpătare. Avem adesea tendinţa să umplem coşul de cumpărături încercând să anticipăm unele nevoi sau cu alte cuvinte „să fie acolo…”. Drept rezultat, 10% din cele 180 de kilograme de mâncare pe care românii le aruncă anual nici măcar nu au fost scoase din ambalaj. Psihologii vin şi cu o soluţie extrem de simplă la acest fenomen al entuziasmului în exces la shopping. Ei ne sfătuiesc să nu mergem niciodată la cumpărături înfometaţi, acesta fiind şi factorul care ne îndeamnă să cumpărăm peste măsură.

Ca o metodă de prevenţie în plus, putem apela oricând la clasica listă de cumpărături, foarte practică, mai ales că este prezentă acum chiar şi sub forma unor aplicaţii pe telefon. Putem evita risipa alimentelor şi verificând cu atenţie termenul de valabilitate al produselor sau apelând la clasica metodă a congelării. Pentru cei mai puţin inspiraţi, site-ul supercook.com oferă idei de reţete în funcţie de alimentele pe care le aveţi prin frigider.

Iniţiativele care previn risipa alimentară nu se opresc doar la ceea ce poate face fiecare în parte în sensul acesta. În ultimii ani şi guvernele ţărilor au început să se preocupe de problemă. În România au apărut proiecte de informare şi implicare a societăţii civile, în timp ce guvernul american sau cel italian au început să colaboreze cu reprezentanţii companiilor care oferă servicii alimentare pentru a-i educa în acest sens.

În mod paradoxal, în toate aceste ţări risipa individuală este mult mai semnificativă decât cea produsă de retaileri sau segmentul HoReCa, un aspect care ne indică destul de clar faptul că ar trebui să o apucăm din ce în ce mai mult pe drumul cumpătării.