Risipa apei, o problemă mondială

mai 6, 2016 by upsidedownro - Niciun comentariu

Risipa apei este una dintre principalele probleme la nivel mondial care nu poate fi evitată, însă poate fi redusă. Din totalul apei existente pe planetă, doar 0,007% este potabilă. Pentru a crește cantitatea de apă bună pentru băut cercetătorii au căutat să găsească diferite surse și moduri prin care o pot obține. În Israel, Statele Unite, Australia, Singapore, China, India și Pakistan se utilizează sisteme de desalinizare a apei oceanice, iar metrul cub de apă costă peste 50 de cenți americani. Alte soluții, însă nu s-au dovedit atât de eficiente. Folosirea ghețarilor pentru obținerea apei potabile nu reprezintă o sursă durabilă, întrucât în următorii 20 de ani, conform specialiștilor, ei ar putea să dispară.

Două treimi din cantitatea de apă globală este consumată în agricultură. Sistemele de irigare ineficiente duc la folosirea unei cantități foarte mari de apă, iar odată cu creșterea populației globale, și cererea de hrană este mai mare. În acest scop, pentru a satisface nevoile umane și pentru a preveni irosirea apei, specialiștii au încercat să găsească soluții. Tore Hulgaard, Senior consultant în Divizia de Energie de la Ramboll, explică modalitatea prin care se poate obține apă din deșeuri. „Apa este un produs care poate fi extras atunci când energia termică este produsă prin condensarea aburului din gazele de ardere. Trebuie doar să echipezi instalația de incinerare cu scrubere umede, schimbătoare de căldură și pompe de căldură pentru a extrage cea mai mare cantitate posibilă de apă, fără a lăsa să se irosească”.

Lipsa apei potabile nu este doar o problemă cauzată de neglijența umană și de urbanizare, ci și de schimbările climatice. În unele zone sărace, cum ar fi Africa, oamenii sunt nevoiți să parcurgă distanțe foarte mari pentru a găsi apă, iar de cele mai multe ori, din cauza condițiilor precare de trai, sursele de apă sunt contaminate. În mod ironic, chiar dacă procentul apei potabile pe glob este unul foarte scăzut, unii se răsfață fără nici un menajament, iar alții mor din lipsa ei. În timp ce noi lăsăm robinetul deschis când ne spălăm pe dinți, 1 din 5 persoane nu au acces la apă, iar 3900 de copii mor în fiecare zi din cauza bolilor pricinuite de apa infestată pe care o consumă. În America, o familie folosește aproximativ 150 de l de apă zilnic, în timp ce o familie din Africa doar 15 l de apă pe zi.

În Iași, o comunitate care sprijină folosirea conștientă a apei este „Apă fără plastic”, încuranjând consumul de apă de la robinet. Această alternativă atrage atenția asupra consumului dăunător, acela de a bea apă îmbuteliată, acțiune prin care contribui la creșterea cantității de plastic aruncate, ape poluate, și care constituie un pericol pentru mediu, și pentru traiul nostru.