Moda responsabila

Moda responsabilă – o formă de upcycling

mai 25, 2016 by upsidedownro - Niciun comentariu

În ultimii ani şi-a făcut apariţia în jargonul fashionist termenul de modă responsabilă, desemnând acele iniţiative de modă sau design care au în vedere practici etice de producţie pe toate aspectele pe care le presupune aceasta, de la normele de conduită cu angajaţii la materialele şi procedeele folosite.

Deşi despre moda responsabilă se vorbeşte încă de la sfârşitul secolului XIX, primele iniţiative de acest gen se pare că au apărut abia în anul 1970, după ce anumite mişcări politice şi sociale au început să militeze pentru drepturile omului.

Chiar dacă multe branduri de haine şi accesorii se vor a fi sustenabile, adevărul este că simpla inserţie a cuvântului „etic” pe eticheta unui produs nu este suficientă. Vorbeam mai sus despre etică în sensul producţiei sau a normelor de conduită cu angajaţii. Moda sustenabilă nu înseamnă însă doar folosirea unor materiale prietenoase cu mediul. Unele branduri merg pe ideea de a transforma, cu răbdare şi creativitate, haine vechi în unele noi sau în diferite accesorii. Alte branduri sunt mai nişate şi se concentrează pe utilizarea anumitor tipuri de materiale, aşa cum se întâmplă şi la Upside Down. Bannere stradale sau prelate de camion sunt „readuse la viaţă” şi transformate în accesorii unice în design, cu un stil inconfundabil. Upside Down este însă doar un exemplu. În alte ţări diverse alte materiale precum echipamentele militare vechi sau pluta servesc creării de haine şi accesorii care spun o poveste.

Moda sustenabilă este, din păcate, departe de a fi un trend, deşi unele reviste din străinatate vorbesc despre o creştere a domeniului, utilizând sintagma „Green Is The New Black”. Până ca verdele să devină însă noul negru, mai avem de lucru, mai ales în ceea ce priveşte alegerile şi stilul de viaţă individual, pentru că chiar dacă sună deja ca un clişeu, schimbarea vine mai întâi din noi, din fiecare în parte, pentru ca apoi să se reflecte la nivel colectiv.

Upside Down încurajează moda responsabilă pentru că haina nu face pe om, dar cu siguranţă spune o poveste despre cel care o poartă.