Frankensteinul zilelor noastre

aprilie 22, 2016 by upsidedownro - Niciun comentariu

Suntem în secolul vitezei din toate punctele de vedere. Tehnologia avansează pe zi ce trece, iar noi alergăm dintr-o stație în alta cu răsuflarea tăiată. Dar cum vine asta? Evoluția, tehnologia nu ar trebui să ne ușureze munca și să avem mai mult timp pentru noi? Parese că ne ocupă și mai mult. Chiar dacă aduce multe beneficii printre care progresul în medicină, în agricultură, locuri de muncă noi, reducerea efortului fizic, această dezvoltare vine laolaltă și cu aspecte mai puțin favorabile pentru sănătatea noastră și a mediului. În „Frankenstein sau Prometeul Modern” apare mitul Pomului Cunoașterii unde se dezvoltă teoria conform căreia tehnologia se întoarce împotriva creatorului. Deși omul este creatorul tehnologiei, creația, așa cum se întâmplă și în povestea lui Frankenstein, preia controlul. În cazul nostru, creatorul devine dependent de creație, iar pe parcursul efectuării ei, realizatorul se folosește de mijloace nefavorabile vieții pe termen lung.

Pentru a evita astfel de inconveniente, în așa fel încât să putem evolua durabil, specialiștii au căutat să găsească câteva strategii de sustenabilitate. Dintre ele, enumerăm:
– Includerea elementelor naturale ca factor de producție;
– Eforturile de protejare a naturii ar trebui să se facă în timpul procesului de producție, nu la sfârșit, iar acest lucru este și economic;
– Înlocuirea materiilor prime cu altele este riscantă și trebuie făcută cu atenție. De exemplu, înlocuirea energiei negre cu energia verde (solară, vânt), poate avea drept rezultat reducerea suprafețelor arabile;
– Evaluarea periodică a situației rezervelor de materii prime.

Înțelegem, așadar, importanța echilibrului între tehnologie și protejarea mediului. Acesta din urmă trebuie urmărit din timp, și nu la finalizarea sarcinilor. De exemplu, este mai eficient să creezi de la bun început un produs biodegradabil de care să te folosești, decât unul realizat din plastic, care, după utilizarea lui, fie este reciclat, iar calitatea lui este una scăzută, fie, în cel mai rău caz, este aruncat la întâlmplare.

Evoluția e bună, dar depinde cum o faci.