Fapte, nu vorbe

aprilie 15, 2016 by upsidedownro - Niciun comentariu

„The world has enough for everyone’s need but not for everyone’s greed” [Mahatma Gandhi]

De la vorbe la fapte e un drum lung, iar majoritatea dintre noi dovedesc acest lucru zilnic. Despre reciclare, poluare și reducerea ei vorbesc mulți, însă puțini sunt aceia care pun în aplicare ideile. Acțiunile omului duc adesea la distrugerea mediului, iar pe termen lung, ele pot compromite generațiile viitoare.

Pentru a sprijini un trai care să țină omul în comuniune cu natura, care să atragă atenția asupra acțiunilor distructive pe care le facem, câteva zile pe an au fost declarate zile internaționale: „Ziua Pământului”, „Ziua Mondială a Eficientei Energetice”, „Ziua Gărzii Naționale de Mediu”, „Luna Pădurii”, „Ziua Mondială a Apei”, „Ziua Internațională a Munților” etc. În aceste zile, în majoritatea țărilor de pe glob se organizează activități care vin în sprijinul mediului. Însă nu este suficient să te trezești câteva zile pe an, ci trebuie urmat un plan de dezvoltare durabilă, care îndeplinește necesitățile fiecăruia fără a periclita viitorul omenirii.

Una dintre zilele care unesc oamenii sub același simțământ este „Ora Pământului”, un eveniment internațional, organizat în ultima sâmbătă a lunii martie a fiecărui an. România se numără și ea, din 2009, printre țările care vor să reducă risipa de electricitate și să atragă atenția asupra încălzirii globale. În fiecare an, peste 160 de țări se cufundă în beznă. Ziarele din România au scris cum au sărbătorit cetățenii țării și cum au încercat aceștia să susțină ecologismul: „Și la Târgoviște, autoritățile au oprit iluminatul public timp de o oră, dar cerul a strălucit după ce 2014 lampioane au fost lansate de oamenii adunați în centrul orașului”. Așa este. Românii se gândesc că înălțarea a peste 2000 de lampioane din mai multe orașe ale țării ar sprijini natura în vreun fel. Lampioane care, după ce își sfârșesc călătoria se pierd prin ape, păduri, afectând mediul natural.

E nevoie, în primul rând, de schimbarea mentalității care se pare că împinge la sărbătorirea Pământului prin distrugerea lui. 60 de minute de aer pentru Terra, și-atât. În rest, ne întoarcem la obiceiurile noastre distructive care pun capăt unui viitor armonios între om și natură.