652x450_066098-capsuni

Ce trebuie să știi despre alimentele modificate genetic?

iulie 13, 2016 by upsidedownro - Niciun comentariu

În prezent domeniul nutriției posedă încă unul dintre cele mai discutate și controversate subiecte și anume organismele modificate genetic (OMG). Acest fenomen a generat la nivel mondial două tabere: cei care condamnă o asemenea practică, deoarece o consideră extrem de dăunătoare pentru organism și cei care o consideră principala soluție a foametei în masă.

Tehnologia care furnizează noi proprietăți organismului, transferând gene de la un organism la altul sau care interferează cu structura sa genetică, se numește tehnologia genei. Prin această tehnologie structura genetică a alimentelor este schimbată motiv pentru care aceste alimente sunt numite alimente modificate genetic.

Această tehnologie constă în luarea de la organismul donor al genei selectat și introducerea lui într-o moleculă de ADN străin, care se numește vector purtător. Ulterior se inserează întreaga moleculă de ADN a organismului gazdă. Produsele obținute nu pot fi controlate, deoarece genele nu funcționează izolat, ci interacționează unele cu altele, iar dacă ar fi să luăm în calcul faptul că organismul uman are zeci de mii de gene care interacționează între ele, putem înțelege că efectele diferă de la un organism la altul.

Modificarea genetică a alimentelor generează următoarele rezultate: ameliorarea culorii și aromei fructelor, creșterea timpului de conservare a alimentelor, producerea fructelor sezoniere pe tot parcursul anului, modificarea calităților nutritive, recoltele devin mai rezistente la erbicide, pesticide frig, în timp ce medicina este recunoscătoare acestui fenomen, deoarece în acest mod s-au obținut insulina și unele vaccinuri.

În ceea ce privește efectele pe care le pot genera alimentele modificate genetic specialiștii atrag atenția asupra următoarelor aspecte: genele nou inserate pot produce o serie de proteine ce generează alergii. Un exemplu ce vine în susținerea acestei afirmații este soia modificată genetic prin inserarea unei gene de la nucile braziliene în anii 90. Un alt efect asupra organismului uman este reprezentat de rezistența la antibiotice, dar și modificării ale metabolismului prin scăderea substanțelor nutritive și creșterea nivelului de toxine în organismul gazdă.

În ceea ce privește situația alimentelor modificate genetic la nivelul României, anul 2006 a fost ultimul an în care s-a permis existența de culturi modificate genetic, cu toate acestea riscul nu este eradicat, deoarece încă se importă alimente a căror componență nu este organică, care pot convinge foarte ușor populația prin aspectul plăcut sau prin simplul fapt că nu există o cultură a populației cu privire la importanța consultării etichetei.

La nivel mondial în fruntea unui clasament general a celor mai mari consumatori de organisme modificate genetic se află: Statele Unite cu 63 de milioane de hectare, Argentina cu 19 milioane de hectare, Brazilia cu 16 milioane. Aceste cifre suportă modificări de la an la an, aflându-se într-un proces de creștere.

În concluzie alimentele modificate genetic, reprezintă un motiv de îngrijorare pentru sănătatea noastră a tuturor, tocmai din acest motiv este indicat să acordăm o atenție deosebită modului în care alegem alimentele.

Surse utilizate:

https://www.researchgate.net/publication/257536343

http://learn.genetics.utah.edu/content/science/gmfoods/