Ateliere de upcycling şi reutilizare creativă cu „susul în jos”

Ateliere de upcycling şi reutilizare creativă cu „susul în jos”

septembrie 7, 2014 by upsidedownro - Niciun comentariu

La sfârşitul a două săptămâni consecutive, în zilele de 2 & 3 şi 9 & 10 noiembrie 2013, Upside Down şi Meru Iaşi au făcut casă bună împreună pentru două ediţii ale Atelierelor de upcycling şi reutilizare creativă pentru liceeni. Aşa s-a făcut că am cunoscut tineri energici, entuziaști şi cu mintea deschisă, gata-gata să întoarcă lumea cu „susul în jos” cu ideile lor îndrăzneţe.

Şi ce participanţi! Liceeni de toate vârstele, viitori artişti sau informaticieni, ne-au arătat că sunt curioşi,că ştiu ce vor şi că îşi doresc o schimbare.

Pe scurt, cele două ateliere s-au desfăşurat aşa:

Week-end-ul 1 – Super-eroi, materiale şi idei neconvenţionale, o Românie cu „susul în jos”:

Am început, cum se cuvinte, printr-un joc şi i-am rugat pe participanţi să-şi scrie pe ecusonul din banner numele super-eroului cu care se identifică (aşa ne-am trezit, dintr-o dată, într-o cameră plină cu Oameni Păianjen şi Fetiţe Powerpuff).

Le-am povestit despre noi, am râs şi ne-am jucat şi, către finalul primei zile, i-am împărţit în echipe şi i-am provocat să ne spună ce ar face ei cu câte un deşeu – de la electrocasnice vechi, până la lemn uzat şi PET-uri. Rezultatul? Păi, v-aţi gândit vreodată că un frigider vechi, care nu mai funcţionează, poate fi umplut cu cărţi şi transformat într-o bibliotecă neconvenţională?

Duminică, echipele au primit fiecare câte o zonă (din banner stradal) a ţării noastre pe care să o „îmbrace” cât mai frumos şi creativ, reutilizând deşeurile pe care le aveau la dispoziţie. La final, am pus cap la cap fiecare zonă şi am descoperit o altă Românie:

Week-end-ul 2 – Nume prin mişcări, coperte, revitalizări, jocuri, recuzită şi fotografii:

Atelierul numărul doi a început cu puțină mișcare: ne-am ales, cu toţii, câte o mişcare reprezentativă pentru numele nostru şi am sărit, ne-am tras de urechi şi am dansat până am învăţat fiecare nume nou din cameră. După care ne-am pus serios pe muncă: am vorbit despre Upcycling şi despre ce facem noi, participanţii s-au jucat cu bannerele imprimate şi au realizat coperte de cărţi, iar apoi, pe echipe, ne-au spus cum ar revitaliza, folosind deşeuri, câte o zonă uitată a Iaşiului – de la gară şi până la parcul Gulliver.

Ziua a doua a fost dedicată vizualului – echipele au avut de realizat obiecte de „recuzită”, cu care să construiască o poveste. La sfârşit, ne-am fotografiat cu toţii cu peruca chic din ziar, cameră de cauciuc, sfoară şi pene, tabla de şah din ambalaje Tetra-Pak şi abajurul de lampă din mesh stradal, plus mustăţile din banner.

Toate activităţile noastre au avut ca scop principal informarea şi promovarea conceptului de Upcycling în rândul minţilor tinere. De aceea, ne-a bucurat foarte tare când, râzând, unul din participanţi ne-a spus: „Uau, nu credeam că putem să realizăm lucruri aşa faine din obiecte care altfel ar fi ajuns la gunoi”.

Emi ne-a împărtăşit că „Atunci când priveşti deşeurile separat, pare că nu poţi să realizezi nimic. Însă când le pui împreună, vezi că iese ceva frumos”, iar Tudor a fost de părere că „a fost o provocare”.

Când i-am întrebat despre cum li s-a părut lucrul în echipă, Vlad ne-a spus că „a fost interesant, pentru că a venit fiecare cu ideea lui, după care le-am pus cap la cap pe toate”.

Tot Emi ne-a zis, foarte frumos: „Mi-a plăcut că am fost puşi să lucrăm împreună. Mă face să mă gândesc că dacă vrem să schimbăm ceva, trebuie să o facem împreună.”

Le mulţumim frumos tuturor celor care au participat şi ne vedem data viitoare!

Poze se găsesc aici (Atelierul 1) şi aici (Atelierul 2).

Toate acestea le-am realizat cu sprijinul prietenilor de la Meru, primul spaţiu de co-working pentru artiștii ieșeni şi prin proiectul câștigător al competiției „Idei din Ţara lui Andrei”, finanţat de Petrom.